• SvD-debatt ons 2 feb22

Ledamot

Startade sin sångarbana tidigt i livet. Redan 18 år gammal, och fortfarande elev vid Adolf Fredriks musikgymnasium, vann hon Jenny Lind-stipendiet och två år senare (1979) började hon sin utbildning till sångerska vid Operahögskolan i Stockholm. Mycket snart efter avslutad utbildning fick hon erbjudanden om engagemang utomlands och har därför sjungit i många olika opera- och konserthus i Europa.
Vid Städtische Bühnen i Frankfurt gästspelade hon regelbundet mellan 1993 och 2001. Mellan 2000 och 2006 arbetade Gunnel huvudsakligen i Sverige, framför allt i Stockholm men även i Göteborg. 

Hon har arbetat med många stora dirigenter. Några namn: sir Simon Rattle, Nikolaus Harnoncourt, Andrew Davis, Lorin Maazel och många fler. Bland regissörer kan nämnas Christoph Marthaler, Luc Bondy, Alfred Kirchner, sir Peter Hall m.fl.
Gunnel Bohman har mellan 1983 och 2006 tillhört toppskiktet av svenska sångerskor inom operakonsten. För sin tolkning av Kejsarinnan i Göterborgsoperans ”Die Frau ohne Schatten”, nominerades hon till Tidskriften Operas ’Operapris 2005’
Efter drygt 25 år som professionell operasångerska, med erfarenhet av en framgångsrik internationell karriär, bestämde sig Gunnel för att ägna sina sista yrkesverksamma år åt ett annat stort intresse, nämligen psykologi och beteendevetenskap. Hon bytte bana och utbildade sig inom psykologi och coaching. Hennes yrkesmässiga tyngdpunkt ligger idag på att hjälpa människor att utvecklas på olika plan. Hon har dock fortfarande kvar vissa uppdrag inom musikvärlden.
 


Ledamot/sekreterare

Utbildad Socionom samt Data- och systemvetare vid Stockholms universitet.
Uppväxt i teaterfamilj och tog teatertraditionen vidare genom att jobba som teatertekniker på Parkteatern i slutet av 1970-talet och början av 80-talet och därefter på Stockholms stadsteater fram till 1987.
Hon har därefter varit aktiv i Föreningen för Enskedespelet med framför allt ljussättning och som ansvarig för ljuset under föreställningarna i de stora tältuppsättningarna.
Nuvarande anställning är på Telia inom en enhet som ansvarar för att bistå säljare med att ta fram tekniska lösningar till företagskunder.

Upphovsman och Projektansvarig

Ulf Hedberg började på Operans dekorateljé 1967 med att tvätta penslar och blanda färg åt målarna samt måla balettskor. Efter något år blev han verkstadschef, i botten hade han sin byggnadsingenjörsexamen. Under sin tid som verkstadschef ansvarade han för dekortillverkning och flytten av ateljéerna till Filmstaden i Råsunda och senare även ateljéernas flytt till gamla F2 i Hägernäs. Viveca Bandler och Lars Edström anställde Ulf Hedberg 1978 som teknisk chef på Stockholms Stadsteater. Han ansvarade också för flytten av teaterverksamheten till Sergels Torg, och hade då ett nära samarbete med Stadsbyggnadskontoret, ansvariga arkitekter och övriga konsulter.
1988 återvände han till Kungliga Operan som teknisk chef och avgick med pension 2006. Under sin period som teknisk chef på Operan ansvarade han för den rullande verksamheten på de tekniska avdelningarna och interna ombyggnader samt för flytten av ateljéerna till de nuvarande lokalerna i Nacka. Ulf Hedberg är upphovsman till projektet Masthamnsoperan, som han ser som en sammanfattning av sitt liv bakom ridån.

Ulf Hedberg
Frejgatan 41
113 49 Stockholm
070 626 44 30

Suppleant

Lotta Arbetade 1971 – 1993 på Stockholms Stadsteater som teknisk samordnare, producent och personalchef.
Hon frilansade därefter som producent i fria teater- och dansgrupper och var producent för Vadstena-Akademiens 30-årsjubileum 1994.

Vid starten av Teater Alliansen 1999 anställdes Lotta  som verksamhetsansvarig och var kvar där till pensionen i augusti 2014.
Lotta är aktiv i olika teater- och dansföreningar.

 

Bli stödmedlem

Genom att betala in årsavgiften till BG 680‐1963, alternativt swisha till konto 123 672 88 93, blir du medlem i föreningen och stöder målsättningen för föreningen Masthamnsoperan.

Läs Mer

 

Vanliga frågor

Svar på vanliga frågor framtagna i maj 2014

Läs Mer

 

Platsens historik

Denna korta historik är delvis hämtad och citerad ur "Flickan i trädgården" av Kerstin Gyllensvärd.
Läs också Inga Lewenhaupts dikt om projektet.

Läs Mer

 

Skuggutredning

Ny nationalscen för opera, balett och musikteater. En kompletterande studie till Kungliga Operans utredning

Läs Mer

Mer info

work1

Mer om föreningen

email

Kontakt


Kolla gärna in vår sida på Facebook och gilla oss!

”Projekt MasthamnsOperan”